Zbiory i suszenie
Kakao, którego używamy do produkcji naszej mlecznej czekolady Milka Alpine Milk pochodzi z owoców kakaowca. Kakaowce rosną w rejonie pasa równikowego. Najważniejszymi regionami upraw, z których pozyskujemy nasze kakao, są Republika Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghana, a także Indie, Indonezja, Brazylia i Republika Dominikańska.

Kakao w 80 procentach jest uprawiane przez niewielkich plantatorów – około pięciu do sześciu milionów na całym świecie. Uprawa kakao wymaga wiele uwagi i cierpliwości, ponieważ kakao jest bardzo delikatnym owocem. Dopiero po pięciu latach można zebrać pierwsze owoce kakaowca. Kakao zbiera się ręcznie. Owoce ścina się za pomocą maczety bezpośrednio przy pniu lub na rozgałęzieniach. Plantatorzy wysypują zawartość owoców kakaowca, tj. nasiona i miąższ, na liście bananów. Związuje się je od góry. Nasiona i miąższ zaczynają teraz fermentować.
Proces ten nazywany jest „fermentacją”. Następnie rozpoczyna się suszenie ziaren kakaowca. Ziarna rozłożone na ogromnych matach suszą się przez sześć do dziesięciu dni w gorącym, tropikalnym słońcu. Fermentacja i suszenie mają duży wpływ na jakość kakao i dlatego mają również decydujące znaczenie dla smaku.